Cloud. Se poate mai revoluționar de atât?

Deși afirmația aceasta este rostită atât de des încât este percepută deja ca un clișeu, e un adevăr ce trebuie spus:  astăzi am devenit cu toții dependenți de tehnologie și inovație. Ne place să fim conectați în permanență la internet, ne place ideea ochelarilor inteligenți, a ceasurilor inteligente și, în principiu, ne place ideea oricărei tehnologii care ne face viața mai ușoară.

Dacă stăm și ne gândim la diferențele care s-au produs în lumea tehnologică din 2000 încoace ne dăm seama că vorbim de o diferență de la cer la pământ. Partea de hardware nu se ridica la performanțele nici celor mai slabe componente prezente pe piața actuală. În anul 2000 ATI abia începuse producția plăcilor Radeon, Adobe-ul lansa Photoshop 6.0 (care aducea pentru prima dată pe piață formele vectoriale), EA-ul lansa pe piață primul SIMS (aflat în top 5 cele mai bine vândute jocuri de la apariția computerelor), abia începuse producția de serie a DVD-urilor iar în domeniul socializării, Twitter -ul abia lua naștere.

Chiar dacă pentru mulți sună „wow!”, prin 2000 era considerat ca fiind acceptabil un sistem cu procesor de 850 de mhz, placă video de 64 mb,  256 mb RAM și un hard de 10 GB. Acum greu ne mulțumim cu procesoare i5, plăci video de 1GB sau HDD de 500 de GB. E puțin, mult prea puțin. Avem o nevoie permanentă de a evolua și dorim ca tehnologia să evolueze odată cu noi. Cea mai mare problemă pe care o întâlnim este spațiul de stocare prea mic oferit de banalele DVD-uri sau de HDD-urile externe. Problema e că nu putem umbla tot timpul cu zeci de DVD-uri după noi sau cu Harduri externe. În plus de asta ne-ar lua foarte mult timp până am găsi exact ce avem nevoie. Dar, stai… problema asta a fost rezolvată. Se numește tehnologie CLOUD. Unii poate se întreabă ce e cu cloud-ul ăsta. Să fi descoperit cineva un nou mod de utilizare al norilor? Să fie vorba de servere înalte sau poziționate deasupra norilor pentru a se răci mai bine? Nu. Nicidecum!cloud-video

Tehnologia cloud te ajută în momentul de față să contolezi un întreg datacenter virtual, de unde să poţi crea, porni şi opri oricâte maşini virtuale doreşti, cu doar câteva clickuri și investiții minime. Care sunt avantajele cloud-ului? În primul rând vorbim de sincronizarea datelor între toate dispozitivele pe care le deți. În viitorul apropiat (sper eu!), pe când toate dispozitivele vor fi interconectate între ele, cloud-ul va fi cel care te va ajuta să legi toate datele de la dispozitivele pe care le ai la serviciu sau în casă. Să spunem că te întorci cu mașina din concediu și ai vrea ca atunci când ajungi acasă totul să fie pregătit ca să te poți odihni pentru că, deh, a doua zi trebuie să te duci la lucru. Problema e că e iarnă și în casă e frig. Cu cloud-ul problemele îți vor fi rezolvate prin faptul că vei avea sincronizat computer-ul de bord al mașinii cu cel al casei și astfel vei putea să dai drumul șemineului în timp ce conduci. Ce poate fi mai frumos decât o seară în care adormi liniștit la căldurica șemineului?

O mare problemă a zilelor noastre, cel puțin o problemă a noastră, cei care avem site-uri sau aplicații de găzduit este cea legată de timpul de transfer al fișierelor noastre către client/utilizator. Serverele noastre nu sunt la fel de rapide ca cele TCP care sunt folosite pentru serviciile de cloud. În momentul în care tot trafic nostru e preluat de un echipament dedicat, load-ul serverului poate scădea cu până la 60%, iar folosirea criptării SSL care se mută pe un echipament hardware dedicat poate scădea load-ul serverelor cu până la 50%. Practic, mai rapid ca oricând. Dar ce va mai urma oare? Vom avea viteze atât de mari de transfer încât indiferent de mărimea paginii pe care vrem să o vizităm să nu avem un load time mai mare de două secunde? În momentul de față, cea mai apreciată firmă de hosting din România, Hostway, oferă servicii de cloud cu o disponibilitate garantată a reţelei de 99,999%, (specificat in SLA), capacitate de upload/download de peste 40 Gbps naţional şi internaţional și o capacitate totală de transfer de până la 400 Gbps. Și toate aceste viteze extraordinare se datorează atât tehnologiei cât și faptului că lucrează cu numeroși furnizori naționali precum RDS, Romtelecom, UPC, GTS Telecom sau Next Gen pe plan național și internațional cu coloșii din domeniu precum Tinet, Level3,TeliaSonera, Global Crossing sau Cogent Communications. Cloud-ul tău de la Hostway va fi găzduit în datacenter-ul Omnilogic, primul centru de date construit la nivel Tier-3 din România.tehnologie cloud

Un alt avantaj major al cloud-ului ține de protecția datelor pe care le ținem în „nori”. Știm cu toții cât de greu ne e după ce suferim după un furt. Cum e și în viața de zi cu zi, furtul online poate fi de ordin financiar, furt de documente sau alte informații pe care nu am vrea să fie citite de nimeni. După un atac informatic, compania în cauză pierde din credibilitate și peste asta mai poate fi afectată grav din punct de vedere financiar ș logistic. Nimeni, niciodată nu a plătit prea mult pentru un backup făcut la timp. Back-up se face zilnic, pe un echipament specializat de tip NAS (RAID 6 hardware), prin solutia R1Soft. Și pentru a vă asigura împotriva atcurilor HTTP DoS/DDoS se pune la dispoziția dumneavoastră o opțiune de filtrare hardware a traficului către server şi se elimină astfel riscul unui flood HTTP.

Deși totul sună destul de complicat, nu aveți de ce să vă faceți probleme legate de administrare. Cloud-ul e foarte prietenos și foarte ușor de utilizat. Am luat de pe site-ul Hostway câteva screenshot-uri pentru a îmi susține afirmația. Check it out 😉

Viitorul e cloud? Clar! Chiar dacă această noțiune a luat naștere pe buzele noastre relativ recent, mulți dintre noi conștientizăm că viitorul e în cloud și acest viitor e strâns legat de dispozitivele pe care le utilizăm. Zilele trecute a luat naștere un fenomen de susținere pentru PhoneBlocks. Cu o susținere din partea a peste 100.000 de persoane în fiecare zi, și a unui reach total în Social Media de 177,730,760 de persoane până acum se pare că acesta este viitorul telefoanelor mobile. Configurarea telefonului de va face precum e explicat în acest video. Ne vom putea face telefonul așa cum dorim și nu vom mai avea nevoie de spațiu de stocare. În locul spațiului de stocare fizic, vom folosi cloud-ul. În locul spațiului de stocare fizic vom putea alege să ne punem o cameră foto mai performantă, o baterie cu o capacitate mai mare sau chiar un procesor mai performant. Sună interesant, nu? Mie, cel puțin, această idee mi se pare mai intesantă chiar decât Google Glasses.

Mai devreme aminteam de Google Glasses. Momentan este un gadget pe care puțini au pus mâna, dar care i-a fascinat pe majoritatea. Este un pas înainte în lumea gadget-urilor și cu siguranță, în scurt timp, tehnologia cloud îi va desăvârși. Imaginați-vă că veți avea sincronizat smart-watch-ul, smartphone-ul, și laptopul personal, iar toate informațile vă vor fi afișate prin intermediul ochelarilor cu ajutorul cloud-ului. Abia aștept momentul, sincer. Momentan așa îmi imaginez eu apogeul tehnologiei, însă cum părinții noștri vedeau ca fiind fantstice și poate chiar de nerealizat tehnologiile prezente în universul ficțional al Star Trek-ului precum internetul, tableta sau chiar telefonul mobil așa poate vor spune și copiii noștri despre generația noastră. Vor spune că eram înapoiați din punct de vedere tehnologic? Probabil că da, dar acest lucru este bun pentru că înseamnă că tehnologia va deveni din ce în ce mai performantă și, deci, benefică omului…

Va apărea inteligența artificială?  Ne vom trăi viața de zi cu zi numai cu ajutorul cloud-ului? Sau vom rămâne la stadiul de acum? Sunt întrebări la care numai timpul ne poate răspunde și sperăm să fim mulțumiți de rezultatul trecerii timpului.

Tu cum crezi că va arăta #cloudulviitorului? Răspunde la această întrebare până pe 15 Septembrie 2013 pe profilele tale din rețelele de socializare Facebook, Twitter sau LinkedIn (unde ai cont), folosind hashtag-ul  #cloudulviitorului , intrii pe pagina de concurs și pui linkul către postare în formularul de înscriere. Poți câștiga un iPad mini.

Un alt concurs desfășurat de Hostway e Cloud-ul viitorului în 140 de caractere, concurs desfășurat exclusiv pe Twitter. Răspunzi în 140 de caractere la întrebarea „Cum arată cloud-ul viitorului?”, folosind hashtag-ul  #cloudulviitorului , pui aici linkul cu postarea, iar cel mai bun tweet va câştiga 100 de euro credit pentru cloud-ul Hostway.
Ce mai aștepți? Răspunde la întrebare și ia-le premiul 😉
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s